Què és el Gabinet Psicopedagògic
És un equip d’especialistes, integrats en el Centre, que realitza el seguiment de l’alumnat, en les etapes d’Educació Infantil i Primària, en tots aquells aspectes que intervenen en el seu desenvolupament escolar, mitjançant la prevenció, detecció i intervenció en les dificultats i la seua orientació.
Tot això es realitza en col·laboració amb el personal docent i les famílies.
Membres del Gabinet Psicopedagògic
El Gabinet Psicopedagògic el forma un equip de:
- M. Dolores Sáez, responsable i llicenciada en pedagogia, i màster en logopedia.
- Alicia Pascual, Mestra i psicopedagoga
- Jorge Ortín, llicenciat en psicologia i mestre d’infantil
- Milagros Mas, mestra especialista d’Audició i Llenguatge.
- Tutors.
Objectius del Gabinet Psicopedagògic
- Col·laborar en els processos d’elaboració, avaluació i revisió dels projectes curriculars a través de la participació en la comissió de coordinació pedagògic dels centres.
- Col·laborar amb els tutors en l’establiment dels plans d’acció tutorial mitjançant l’anàlisi i la valoració de models, tècniques i instruments per a l’exercici d’aquesta, així com d’elements de suport per a l’avaluació de l’alumnat, en l’adopció de mesures educatives complementàries i la realització d’adaptacions curriculars.
- Orientar psicopedagògicament en els processos d’aprenentatge i en l’adaptació a les diferents etapes educatives.
- Detectar les condicions personals i socials que faciliten o dificulten el procés d’ensenyament i aprenentatge de l’alumnat i la seua adaptació a l’àmbit escolar.
- Avaluar i valorar de forma social i psicopedagògic l’alumnat amb necessitats educatives així com elaborar l’informe tècnic amb el dictamen de la seua escolarització; proposar una adaptació curricular significativa, si escau, o altra mesura d’atenció a la diversitat.
- Col·laborar amb els tutors en la detecció i el seguiment de les dificultats del procés d’ensenyament i aprenentatge i en la formació dels alumnes amb necessitats educatives.
- Assessorar les famílies i participar en el desenvolupament de programes formatius de pares d’alumnes.
- Assessorar els equips docents i equips directius en totes les activitats relatives als objectius anteriorment esmentats.
Àmbits d’actuació
Les funcions anteriors es concreten en quatre àmbits d’actuació:
Amb alumnes:
- Avaluació psicopedagògica individual dels alumnes que presenten necessitats educatives segons les possibilitats del centre.
- Intervenció en dificultats d’aprenentatge o orientació a treball específic extern.
- Assessorament en tècniques d’estudi i hàbits de treball.
- Proves col·lectives per a l’avaluació de les àrees cognitiva, d’estratègies d’estudi, interessos... les que es precisen en cada moment evolutiu.
Amb professors/es:
- Suport al Pla d’Acció Tutorial.
- Assessorament en les diferents mesures d’atenció a la diversitat.
- Pautes de col·laboració conjunt cap a l’orientació a les famílies.
- Assessorament psicopedagògic en el seguiment de l’alumne i concretar estratègies d’intervenció.
Amb famílies:
- Orientació individualitzada en entrevistes sobre temes educatius i acadèmics.
- Orientació col·lectiva o individual informant i assessorant sobre el resultat de les proves psicopedagògiques realitzades, sempre es considere necessari.
Amb l’Equip Directiu:
- Elaborar sota les directrius de l’Equip Directiu del Pla d’Orientació Escolar i Atenció a la Diversitat, coordinar la seua aplicació i contribuir al seu desenvolupament i avaluació.
- Assessorar l’Equip Directiu en l’elaboració del Projecte Educatiu de Centre, en la promoció i desenvolupament de l’avaluació dels distints projectes del centre així com en les avaluacions externes.