Slide background

PER DAVALL DE L’ESCOLA PIA

6 Maig, 2021

Amb este títol, una vegada acabades les obres de restauració del col·legi, s’obrí una exposició i s’edità un fullet per contar a Gandia que hi havia baix l’Escola Pia: estructures hidràuliques com basses, fonts o séquies, fonaments de la portada de l’Àngel per on s’entrava a la ciutat i, evidentment, restes de tota mena per descriure com podia ser la vida quotidiana dels que passaren per ací.

Durant la reforma, els arqueòlegs es trobaven davant d’una espècie de ceba gegant a la qual llevar-li una capa suposava un nou descobriment, a quin de tots més interessant. Mostraven la seua alegria i estupefacció cada dia, quan acabaven la seua jornada laboral i miraven cap a la gran quantitat de caixes plenes de restes arqueològiques trobades eixe dia. Allà on indagaven, allà hi apareixien mostres del passat en una quantitat considerable.

A la vista de la riquesa històrica d’aquestes, algunes del segle XIV, i per aprofitar i celebrar la restauració, es realitzà l’esmentada mostra de tot el que hi trobaren, que n’és molt. En el fullet de la imatge hi apareixen les més representatives. El fons emmagatzemat al Museu Arqueològic sobre l’Escola Pia és molt gran i en ell la ceràmica n’és la protagonista. Fragments de plats del segle XIV amb diferents decoracions, plats i escudelles decorats amb els escuts dels senyors que en ells menjaven, ceràmica la temàtica i decoració de la qual delatava que els moriscos havien estat els autors, una sivella, monedes, ossos i restes que informaven d’allò que menjaven, un gibrell del segle XVI, recipients per emmagatzemar el sucre que donava la riquesa econòmica de la Gandia de l’època i moltes peces més. De totes les troballes, els arqueòlegs mostraven amb orgull un morter intacte de marbre blanc del segle XV i una tassa del segle XIX amb l’escut de l’Escola Pia. Tots els habitants de l’edifici han deixat la seua empremta i record per a la posteritat. Esperem que algun dia es puguen gaudir de totes les troballes.

Descàrrega de documents:

Fecha Documento Tipo
06-05-2021 PER DAVALL DE L'ESCOLA PIA - Mostra arqueològica, octubre de 1998 pdf

Galeria d'imatges associada:


Compartir en xarxes socials:

Facebook Twitter LinkedIn Email

CALENDARI

Juny 2021

LMXJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Nº Visites: 7487117

Antics Alumnes

DESTACATS